Digitális tanulás, avagy mire jó a számítógép

Sziasztok!

A mai bejegyzésben összehasonlítok két digitális tananyag szolgáltatót, elsősorban abból a szempontból, hogy mennyire lehet hasznosítani az iskolában. Előre elárulom, hogy az interaktivitás lesz az a szempont ami a tárgyalásmódot alakítja majd. (lásd kiemelt kép az interaktív táblával 🙂 )

Kezdjük a negatívabb hangvételű résznél. Egyrészt, mert akkor a végén sokkal jobb lesz a szájízem (és neked is kedves Olvasó), másrészt pedig erre korábban láttam rossz példát is.

A Sulinet Tudásbázisa (http://tudasbazis.sulinet.hu/hu)SDT_sulinet

Ez az oldal egy nagyon hasznos tudástár, amely különböző tárgyakból gyűjtött össze rengeteg óratervet, témavázlatot, leírást, feladatot. Azt gondolom, hogy egy szuper oldal egy tanárnak, aki szeretne felkészülni az órájára és túl szeretne lépni a tankönyvön. Azonban azt gondolom, hogy ez a tudásbázis nem sokkal több egy igencsak bő tankönyvnél. Tematikus, kereshető, könyvjelzőzhető, tehát sok mindent teljesít, amit egy elektronikus könyvnek kell. Azonban szerintem nem elég interaktív ahhoz, hogy ezt a diákoknak órán a kezükbe adjuk, hogy tessék, ezt kell ma megcsinálni. Legalábbis, amennyire mélyen én beleástam magam, nem alkalmas erre.

Egyszer voltam egy órán, ahol a tanár elvitte a gyerekeket az iskola számítógép termébe és ezt az oldalt használta. Ebből rögtön látszik az is, hogy akkor kényelmes a használata, ha van szabad gépterem, ahova be lehet menni, vagy adott mindenkinél számítógép. A feladat a következő volt:

Nyissátok meg az aktuális részt, és jegyzeteljétek ki a füzetetekbe!

Ezzel még nem is biztos, hogy bajom lenne, sokkal inkább az a bajom, hogy egy számítógépes felület ennél sokkal többre képes. Ez az oldal nem használja a sok-sok interaktív lehetőséget, amit egy ilyen online média tudhatna. Szóval azt gondolom, hogy ebben a formában semmiképpen nem vinném be az órámra. Sokkal inkább mondanám nekik, hogy házi feladat gyanánt olvasgassák, ha már egyszer…

Duolingo (https://www.duolingo.com/)duolingo

A másik oldal/app, amit szeretnék megemlíteni, az a Duolingo, ami egy nyelvoktató program. Különböző alapnyelveket különböző nyelveket tanulhatunk. Javaslom mindenkinek a kipróbálását. Én nagyon élvezem. És akkor el is jutottunk az első ponthoz, miszerint nagyon divatos, szép és élményszerű a megjelenése. Ez egy gyerek (vagy felnőtt) számára nagyon fontos ma. Mindig azt mondom, hogy ha adunk a kinézetre, akkor már fél sikert arattunk. Ez a tanfolyam játékos formába öntötte a nyelvtanulást, ami odaragasztja az embert a képernyő elé, ahogy az egy mai játéktól elvárt. Teljesen interaktív, fejleszti az írást, olvasást, értést, hallást, beszédet. (Utóbbit csak akkor, ha bekapcsolt mikrofonnal játszunk.)

Amiért azt gondolom, hogy jobban alkalmas órai munkára ez az alkalmazás, az pont az, ami miatt nem weboldalnak hívom. Mobilra letölthető alkalmazás formájában is létezik. Minden gyereknek van már legalább egy okostelefon a zsebében (vagy ha nem, akkor mire oda jutunk, hogy tényleg tanítunk, addigra így lesz). Ezzel kihasználhatjuk a gyerekek telefon szeretetét (folyton nyomkodni akarják), játékszeretetét és a nyelvtanulási-nyelvtanítási vágyu(n)kat. Ráadásul a duolingoban kifejezetten utaznak is erre a funkcióra, létre lehet hozni tanári csoportot, ahova meghívhatjuk a diákjainkat, kikérdezhetünk vele, gyakoroltathatunk vele, tanulhatunk vele együtt. Él bennem a kép, ahogy belép a tanár és azt mondja, vegyétek elő a mobilotokat és kapcsoljátok be az alkalmazásunkat! Nagyon jó lenne, ha nem csak nyelvoktatásban lehetne ennyire szuper alkalmazásokat találni. Majd utánanézek, hátha van az én tárgyaimban is. Ha nincs, majd írok egyet. 🙂 (lelkesedés az mindig van…)

Az alkalmazás egyébként már erősen a WEB 3 felé közelít. Megvitathatjuk a megoldásainkat, fordításainkat, beküldhetjük ellenőrzésre a szerintünk jó megoldásunkat, így egyre jobban tudja a hiteles, valós nyelvhasználatot követni. Azt hiszem látszik, hogy hiszek ebben a kis programban, nagyon szeretem. Emiatt csak ajánlani tudom mindenkinek. Ez az oldal/app az IKT oktatásban való használatának mintapéldánya.

Források

képek

Duolingo

SDT

Interaktív tábla a jövőből

oldalak

https://www.duolingo.com/

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s