Gondolkodok, tehát vagyok. Hol? Hogyan? Miért? Merre? Mivel kapcsolatban?

Sziasztok!

Mielőtt megijednétek, nem lesz nagy filozófiai értekezés a bejegyzés. Az embernek gyakran tele van a feje gondolatokkal, melyeket jó lenne rendszerezni. Ilyenkor leülünk és átgondoljuk, esetleg lerajzoljuk valamilyen térkép formájában. A gondolattérkép ugyanakkor nagyon hasznos lehet több ember együttes gondolkodására is. Erre egy nagyon hasznos eszköz a Mindomo, amivel az alábbi térképet is csináltam egy számomra fontos témáról.

Szövegszerkesztés

Az informatika tanítási pályám kezdetén már látom, hogy nagyon sok dologhoz értenek a gyerekek, ami számítógéphez kötődik. Folyamatosan meg is kapom,hogy “ugyan mit lehet tanítani a mai gyerekeknek? Hiszen jobban tudják kezelni a gépet, mint te magad!” Ebben egyrészt igazuk van, másrészt pedig nagyon nincs. Én már nem játszom annyit, nem ismerem a mai éppen divatos termékeket annyira, viszont a gyerekek tudománya gyorsan kimerül, ha arra terelődik a szó, hogy hogyan kell helyén valóan szöveget szerkeszteni a számítógépen. Ennek szemléltetésére hoztam létre a fenti gondolattérképet is.math_mind_map

Azt gondolom, hogy nagyon alkalmas lehet egy ilyen online, közösen szerkeszthető gondolattérkép, mikor együtt kell gondolkodni. Ma is az egyik órámon ilyesmit készítettek a diákok, együtt gondolkodva. Egészen szuper térkép született 45 perc alatt. Viszont igencsak el tud menni az idő vele, ha nagyon beleássák magukat. A tanítás lényege azonban szerintem éppen az, hogy megértsék az összefüggéseket, összerakják a nagy képet. Ehhez pedig kifejezetten jó eszköz egy ilyen térkép. A digitálisan hozzáférhetősége pedig még jobban kiemeli az értékét ennek az alkalmazásnak.

A másik tárgyam a matematika. Itt kifejezetten fontos, hogy a diákok megértsék az összefüggéseket. Fontos célként lebeg előttem, hogy azok is megérthessék a matekot, akik egyébként nem szeretnének vele sokat foglalkozni. Nem célom elijeszteni tőle a diákokat. Emiatt fontos, hogy lássák az egész képet, ne csak elvesszenek a részletekben. Ehhez is klassz lehet, ha tudnak csinálni egy fogalomtérképet, amiben összeszedhetik az addigi tudásukat. Biztos vagyok benne, hogy fogom alkalmazni ezt a programot, hogy tudjunk közösen összeszedni egy-két gondolatot.

Források:

Matekos gondolattérkép

Mindomo

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s