Recept: Házi verseny red mentával a’la Máté bácsi

Motiváció

Az iskolai versenyek mindig sok sikerélménnyel gazdagítják a közösséget. Emiatt nagyon fontosnak tartom, hogy néha megküzdhessenek egymással a gyerekek. Fejlődhetnek egymás elfogadásában, elismerésében, valamint gyakorolhatják a szerény győztes, illetve a gáláns vesztes szerepet. Ezt a versenyt most először készítettük el ezen a módon a diákok számára, és az eredmény nagyon felemelő volt. Láthatóan ízlett nekik, és kérték, hogy legyen még ilyen máskor is.

Hozzávalók:

1 db Plakát

1 db Jelentkezési lap

1 db Üres gépterem

2-3 Felügyelő tanár

1 db Feladatsor – kérdések

1 csipet Redmenta

2-3 díj

izesitett_redmentaval

Elkészítés:

  1. Vegyünk egy lelkes tanári gárdát. Ha ez megvan, akkor már minden adott, ami egy ilyen szuper informatika verseny elkészítéséhez szükséges, mert ami nincs, azt ők megszerzik.
  2. Vegyük a gépterem beosztását, és keressünk egy alkalmas időpontot, amikor a verseny nem ütközik se általános, se gimnáziumi informatika órával.
  3. Készítsünk egy plakátot, amit ki tudunk tenni az iskolában több helyre is akár. Nálunk a verseny egy közös természettudományos rendezvény volt, így a plakát nem csak a mi szekciónkat hirdette. Ezt egészítettük ki egy jelentkezési lappal, ahol két fős csapatok jelentkezhettek az informatika szekcióra. A felső tagozatos jelentkezőknek az informatikaterem ajtaján lévő papírra kellett felírniuk magukat.
  4. A jelentkezés így megvan, ezt most hagyjuk fedő alatt pihenni, amíg a további dolgokat elintézzük.
  5. Lássuk most a feladatsort. Először is hámozzuk meg a témát, amit az egész versenynek kitűztünk. 2015 a fény éve, emiatt ez lett a tematikánk. Hogyan lehet ez informatika? Milyen kérdéseket tehetünk fel? Vagy legyen feladatmegoldás? Készítsenek fényről szóló plakátot Wordben? Esetleg egy PowerPoint bemutatót? Netán képszerkesztéssel foglalkozzanak? Mennyi időt akarunk erre szánni? Üljenek ott két órát? Vagy csak felet?

Látható, hogy nagyon sok kérdés felmerül egy ilyen verseny megszervezésénél. Végül is mi úgy határoztunk, hogy nem ilyen feladatot adunk nekik, hanem inkább összeállítunk egy tesztet, amiben fényhez kapcsolódó kérdéseket teszünk fel, mint például nyomtatás, színkeverés, digitális fotózás, fénymegjelenítés (monitor).

  1. A feladatsor elkészítéséhez vegyünk egy csipet Redmentát és szépen jobbról balra körkörösen szórjuk bele. A felület rendkívül jól lefedte az igényeinket, így úgy határoztunk, hogy online teszt lesz, ezzel megspórolva rengeteg időt, ami a javításhoz szükséges, és amíg egy szép látványos tesztfelületet hozunk létre. Ezek a tevékenységek ugyanis automatikusan adottak a Redmentával.szakacs
  2. Ha a feladatsor megvan, akkor vegyük le a fedőt a jelentkezésről és tereljük be a diákokat a terembe. A lebonyolításnál érdemes figyelni rá, hogy a teszt kiöltési beállításainál jól töltsük ki a kezdés idejét. Nem jó, ha nagyon kis intervallumot hagyunk magunknak, mivel sok adminisztratív dolog előkerülhet (például nem tudnak belépni a gépbe, vagy nincs internet, stb), amik miatt csúszhat a kezdés. Szerencsére a Redmenta felkészült arra az esetre, ha a diákok a vissza gombra kattintanak, a verseny előtti figyelmeztetés ellenére. (Két csapatnál is előfordult, úgy tűnik egy már ilyen reflexszerű mozdulat.) Ilyenkor csak előre gombra kattintva folytathatják ott, ahol abbahagyták. Ha bezárják a böngészőt, akkor is vissza tudnak lépni.

Érdemes még figyelni a kitöltési időre. Nálunk 58 kérdésre fél óra volt. Ez ugyan elég szűkös, de nem volt cél, hogy mindenki teljesen ki tudja tölteni, ezért direkt ilyen kis intervallumot kaptak. A verseny így is nagyon sikeres volt.

  1. Tálaláshoz egy kis bazsalikomot, megfelelő áramellátást, valamint internetelérést javaslok.
  2. A legjobb kitöltőket (5-es csapat is volt) díjakkal és oklevelekkel honoráltuk. Fontosnak tartom, hogy egy informatika versenyen ehhez kapcsolódó ajándéktárgyak legyenek. Először könyvben gondolkodtunk, de a könyvek, amik informatikai témáról szólnak, nagyon gyorsan elévülnek, így erről letettünk. A CD-DVD már kezd elavult technikának számítani, így inkább 16 GB-os 3.0-s pendrive-ot kapott a két győztes és a többiek pedig oklevelet.

Összességében azt gondolom, hogy a fenti recept egy sikertörténet. Nagyon jól sikerült a verseny, amiben ezzel a módszerrel sokkal kevesebb munkaidő van, mégis nagyon színvonalas és hatásos volt. Örülök, hogy megismerhettem ezt a programot, mert így egy nagyon jó eszközzel gazdagíthattam a tárházamat. Engem meggyőzött, nagyon sokszor fogom használni ezt az online alkalmazást.

Remélem nektek is ízleni fog! Csak ajánlani tudom! Jó étvágyat!

Források:

Képek

Szakács bácsi

Őrült szakács

Edény

Redmenta logo

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s